Klinisk undersøgelse    Ultralydsscanning

 

Sener

 

Sener belastes i forbindelse med almindelige daglige aktiviteter og sport. Akutte skader på senerne forekommer typisk i forbindelse med sport eller manuelt arbejde. Overbelastninger af senerne, hvor symptomerne ikke opstår pludseligt er dog hyppigere forekommende. Stort set alle sener kan udsættes for overbelastning. Man deler vanligvis disse op i de subakutte tilstande, hvor der oftest er betændelse omkring senerne (sene-hinde/skede betændelse – peritendinit/tendovaginit) og de langvarige/kroniske tilstande hvor der kan påvises tegn på degenerative forandringer i senerne (betegnes tendinose). Diagnostik af senelidelserne baseres vanligvis på anamnesen og de objektive fund. Ultralydsscanning er meget værdifuld til at be- eller afkræfte den mistænkte diagnose og til at afklare sværhedsgraden af skaden.

 

Symptomerne er primært smerter lokalt fra senen. Ofte forværres smerterne under ’brug’ af senen og i dagene efter. Evt. er der stivhed om morgenen. Smerterne er i nogle tilfælde lokaliseret til selve senen i andre tilfælde stråler smerten ud til nærliggende oftest distale områder.

 

Hyppige senelidelser (achillessenebetændelse/smerter, springer knæ, løber knæ, skulder senebetændelse, tennis albue, golf albue, senebetændelse omkring håndled) omtales under de forskellige regioner.